Interessante feiten over honing

Interessante feiten over honing
  • Hoe honing wordt gemaakt

Er zijn veel mensen, gefascineerd door honing, als natuurlijk, gezond en heerlijk product. Één van de belangrijkste redenen is beslist de gecompliceerde en interessante manier waarop honing wordt gemaakt. Laten we bij het begin beginnen: ten eerste doen bijen hun werk door de nectar op te zuigen en op te slaan om honing te maken van de bloeiende bloemen. Vervolgens wordt de bloemnectar in bijen gemengd met enzymen en eiwitten die in de bijen zitten. Dit mengsel zet de nectar om van sucrose in fructose en glucose. Na het verzamelen van de nectar, keren de bijen terug naar hun korf, waar ze de nectar in gewaxte opslagcellen plaatsen. Daarna waaien ze de verzamelde nectar met vleugels uit tot het een beetje droger wordt en in de consistentie van honing, om in de cellen te blijven, omdat de bijen er zelf ook van eten. 



  • Veel smaken en nectarvariëteiten

Er zijn vele verschillende soorten honing, omdat het ook een mengsel kan zijn van twee of zelfs drie verschillende soorten nectar. Hier zijn de zes meest populaire soorten honing: 

Kastanjehoning

Deze honing is vrij sterk en met een bittere nasmaak 

Boekweithoning

Deze heeft een donkere en diepbruine kleur en is één van de sterkste soorten. 

Acaciahoning

Deze lichte en milde variëteit komt van acaciabloemen en is de zoetste variëteit die er is. 

Klaverhoning

Dit is misschien wel de meest universele van alle soorten, de smaak is zacht en kruidig. 

Oranjebloesemhoning

Het beste alternatief voor honing voor alle doeleinden, met een vrij zoete en frisse smaak. 

Tupelohoning

Dit is een zeer uitzonderlijke variëteit, aangezien de nectar afkomstig is van Tupelo-bomen, die niet erg algemeen zijn. Tupelo honing bevat een hoog fructose gehalte, waardoor de honing niet zal kristalliseren. 



  • Waardeer de blend

 Wanneer imkers een bepaald soort honing nodig hebben, plaatsen ze de kasten in gebieden waar de bepaalde bloemen groeien. En het is ook haalbaar om honing te maken van verschillende soorten nectar, want er bloeien vaak verschillende bloemen in hetzelfde gebied die allemaal gezond zijn voor bijen. Dat is ook hoe seizoens- en wilde bloemenhoning wordt gemaakt.



  • Dikke en dunne honing

 Er zijn contrasterende variëteiten in de consistentie van honing - die gevuld met meer fructose zijn kristallijn en meer waterig, sommige zijn wat kleveriger en degenen met meer glucose zijn dikker en dichter. Je kunt zien of de honing een kwalitatief goed product is aan de gekristalliseerde bovenkant in de pot, want dan is de honing niet gefilterd of afgezwakt.



  • Waar vind je de beste honing 

Deze flessen of potten honing zijn in elke winkel verkrijgbaar, want er zijn enorme importeurs uit China en andere landen die ze gebruiken. Ze zijn niet slecht, maar ook niet erg aan te raden, vanwege de onbekende herkomst van de bloemen die voor nectar werden gebruikt, en ook omdat deze honing vele malen is gefilterd en gemodificeerd met goedkopere suikers. De beste honing vind je dus bij een lokale imker. Dit is puur en heel anders dan je misschien gewend bent vanuit de winkels.



  • Andere feiten

Honing is een natuurlijk product en heeft ook zijn voordelen bij de sport;

  1. Voel je jouw wat slapjes en wil je graag jouw lichaam een boost geven honing helpt, omdat honing snelle suikers bevatten glucose en fructose. Glucose word heel snel opgenomen door je lichaam waardoor het direct energie opleverd. Fructose zal wat langzamer worden opgenomen door je lichaam waardoor je langer energie zal hebben.
  2. Glas melk met honing kan helpen bij een hoest
  3. Bij een dieetplan kan honing zeker helpen als smaakmaker, zoetstof.