5 meest effectieve yoga oefeningen om buikvet te verminderen

5 meest effectieve yoga oefeningen om buikvet te verminderen

Dagelijkse yoga oefeningen spelen een belangrijke rol bij het verkrijgen van een langverwachte sixpack. Het kan helpen bij het afvallen en vooral bij het versterken van de buikstreek, van top tot teen, op een veel uitgebreidere manier dan je zou denken. Laten we dus eens kijken naar manieren om buikvet te verminderen door yoga oefeningen. 

Om dit goed te kunnen begrijpen, is het eerst en vooral cruciaal om te begrijpen hoe het lichaam in het algemeen vet verbrandt.
Tijdens het sporten zal ons lichaam eerst de koolhydraten gaan verbranden. Eénmaal deze zijn opgebruikt zal je starten met het verbranden van eiwitten en vet. Jammer genoeg kunnen we zelf niet bepalen waar het vet zich opslaat, maar bij de meeste voegen de extra kilo's zich rond de buikstreek. Deze is dan ook het moeilijkste gebied om vet te verliezen voor sommigen onder ons :)


Als je wat extra kilo's te veel hebt aan de buikstreek zal je bijna ongetwijfeld baat hebben aan een dieet en een trainings/oefenplan waarmee u overal wat gewicht kunt verliezen (onthoud dat het de kunst is om meer calorieën te verbranden dan u elke dag binnenkrijgt om op regelmatige basis kilo's te verliezen). En dat is goed nieuws, want het is aangetoond dat overtollig vet rond de buikstreek het risico op diabetes, hartaandoeningen en sommige vormen van kanker verhoogt.

Ongeacht of je het ooit eerder hebt gedaan, yoga kan een integraal onderdeel zijn van je strategie om je buik te verkleinen. Yoga helpt je niet alleen om calorieën verbranden en om uw moeilijkheidsgraden te versterken, maar onderzoek toont ook aan dat het uw eetpatroon, uw slaapgewoonten en ook uw houding kan verbeteren.Veelzijdigheid en kracht vergroten

Yoga zal u helpen de spieren te strekken. De spieren in de staande posities van het onderlichaam, en inversies, zoals bij de neerwaartse hond houding en armbalansen, versterken het bovenlichaam, wat leidt tot een verbeterde houding, wat ook kan helpen problemen met de rug en nek te verminderen.

Het niveau verminderen van spanning en angst

Ademhalingsoefeningen waarbij je op je ademhaling moet letten, worden ook bij yoga gebruikt. Een diepe ademhaling kan u vrijwel onmiddellijk een gemoedsrust geven, wat kan helpen bij het verlichten van spanning en angst

Verlichting van lage rugpijn

Wanneer u gedurende een aantal maanden yoga zal beoefenen kan dit je chronische lage rugpijn verlichten, helpen beter te presteren en uw levenskwaliteit te verbeteren.5 meest effectieve yoga oefeningen om buikvet te verminderen

Zittende vooroverbuiging ( Paschimottanasana ) 

 1. Begin door met uw benen recht voor uw lichaam te zitten.
 2. Breng je armen recht naar de zijkanten en tot aan het plafond boven je schouders.
 3. Adem in en til uw wervelkolom gedurende een lange tijd op.
 4. Begin naar voren te komen terwijl je uitademt, met een scharnier naar je heupen. Stel je bekken voor als een bak met voorwaarts kantelend water.
 5. Verleng de wervelkolom bij elke inademing. Om dit te doen, kun je een beetje uit je voorwaartse buiging komen.
 6. Verdiep je in je voorwaartse buiging bij elke uitademing. Stel je voor dat je buik op je dijen komt te liggen in plaats van dat je neus overeind komt. Dit zal u helpen een lange wervelkolom te behouden.
 7. Houd de nek als de normale extensie van de wervelkolom, draai hem niet om omhoog te kijken en laat hem ook niet helemaal los.
  Met de ruggengraat lang, besluit u of u hier wilt blijven of uw ruggengraat naar voren wilt laten ronddraaien wanneer u uw volledige extensie heeft bereikt.
 8. Pak uw schenen of enkels vast, waar u maar kunt. Een harnas om uw voet kan ook worden gebruikt. Houd uw voeten de hele tijd sterk gebogen.

Voordelen van deze oefening

 • Stretchen van de onderrug en van hamstrings en heupen.
 • De buik- en bekkenorganen worden gemasseerd en versterkt.
 • Schouders worden versterkt.

Voorbeeld van deze oefening

Yoga oefening - zittende vooroverbuiging of paschimottanasanaDe boot ( Naukasana )

 1. Begin in zittende positie met uw knieën gebogen en uw voeten plat op de grond.
 2. Til uw voeten weg van de vloer. Houd in eerste instantie uw knieën gebogen. Het is een halve boothouding.
 3. De romp valt natuurlijk naar achteren, maar laat de wervelkolom niet ronddraaien.
 4. Strek uw benen tot een hoek van 45 graden. U wilt het lichaam zo recht mogelijk houden, zodat uiteindelijk de benen in een V-vorm komen.
 5. Rol je schouders naar achteren met je handpalmen omhoog en strek je armen dat deze ongeveer evenwijdig zijn.
 6. Doe je best om de zitbeenderen in balans te houden, maar als je een beetje naar achter gaat om eventueel te rusten, is dat natuurlijk normaal. Om het evenwicht te bevorderen, concentreert u zich op het heffen van uw borst.
 7. Blijf minstens vijf ademhalingen zitten.
 8. Ontspan met een uitademing je benen. Adem dan in en ga rechtop zitten.


Voordelen van deze oefening

 • Helpt de spieren van de rug en buik te versterken
 • Versterkt de spieren van het benen en de armen
 • Handig voor mensen met een hernia

Voorbeeld van deze oefening

Yoga oefening - de boot of naukasanaOpwaartse plank ( Purvottanasana )

 1. Er wordt van je verwacht dat je begint met de Staff Pose of de Dandasana. Plaats je handen achter je heupen zodat de toppen van je vingers naar je voeten wijzen.
 2. Uitademen. Til je heupen op, plaats je handen en voeten dicht op de grond. Ze zitten dus in dezelfde lijn als je ellebogen. Het is het veiligst om uw armen gestrekt te krijgen.
 3. Betrek uw ruggenmergspieren terwijl u uw benen verstevigt en uw tenen naar buiten richt. Til je heupen zo hoog als je kunt op en behoud strakke bilspieren en stevige benen.
 4. Breng uw borst omhoog en laat uw schouders op uw rug rollen. Laat je hoofd achter je hangen, maar let goed op je nek.
 5. Bewaar de asana zolang je ontspannen bent en laat dan de pose los.

Voordelen van deze oefening

 • Versterkt handen, armen, ellebogen, nek en rug.
 • Versterk de benen en heupen.
 • Verbetert de ademhalingsfunctie.
 • Verlengt de darmen en organen van de buik.
 • Stimulatie van de schildklier

Voorbeeld van deze oefening

Yoga oefening - opwaartse plank of purvottanasanaBrug ( Setubandhasana )

 1. Start de asana door plat op je rug te liggen.
 2. Buig je knieën en spreid je voeten ongeveer op heupbreedte op de grond. Zorg ervoor dat er een rechte lijn op uw enkels en knieën wordt getrokken.
 3. Laat uw armen naast uw lichaam rusten, met uw handen naar beneden gericht.
 4. Adem in en til je rug van de grond (onder, boven en midden). Rol uw schouders naar achteren om ervoor te zorgen dat uw kin uw borst raakt zonder deze op te tillen. Laat uw gewicht dragen door uw schouders, voeten en armen.
 5. Om je bovenlichaam hoger te brengen, zet dan meer kracht in de armen en duw je handen harder naar de grond toe.
 6. Houd die houding minstens een minuut aan. Adem diep en voorzichtig in.
 7. Adem uit en laat de pose los.

Voordelen van deze oefening

 • Je spijsvertering wordt verbeterd.
 • Hersenontspanning, angst en stressvermindering.
 • Rugspieren versterken.
 • Je longen pompen met meer lucht en de algehele lichaamsefficiëntie zal verbeteren.
 • Handig bij astma en hypertensie.
 • Strekt uw ruggengraat en uw benen elke dag.
 • Ontspanning van de symptomen van de menopauze.

Voorbeeld van deze oefening

Yoga oefening - brug of setubandhasanaWind bevrijdende houding  ( Pawanmuktasana )

 1. Ga op een gladde ondergrond plat op uw rug liggen - zorg ervoor dat uw voeten bij elkaar zijn en uw armen naast u.
 2. Haal diep adem. Breng je knieën naar je borst terwijl je uitademt, en druk je dijen tegen je buik ( alsof je jouw knieën omhelst ). Vouw nadien je handen om je dijen.
 3. Bewaar de asana als u normaal ademt. Zorg ervoor dat je elke keer dat je uitademt de greep van je handen op de bovenste scheenbenen strakker maakt en verhoog de druk op je borst. Zorg ervoor dat je de grip elke keer dat je inademt, losser maakt.
 4. Nadat je in deze positie bent, rol je ongeveer drie tot vijf keer heen en weer van links naar rechts. adem je uit en laat je de pose los en kom tot rust.


Voordelen van deze oefening

 • De houding geeft aanzienlijke verlichting van winderigheid door beweging en uitzetting.
 • Gunstige verbetering van de buik en bekkenfuncties in geval van een slappe buik.
 • Verlichting van chronische en milde leverconstipatie.
 • De volgende spieren worden gestrekt: ellebogen, triceps, volledige gluteus en hamstrings.
 • Biedt diepgaande interne massagedruk.

Voorbeeld van deze oefening

Yoga oefening - wind bevrijdende houding of pawanmuktasana
Het is het beste om deze asana's op een nuchtere maag en 's ochtends uit te voeren voor betere prestaties. Als je echt effect en wil zien van deze asana's speelt continuïteit een grote rol. Als je yoga wilt gebruiken om af te vallen, doe dan een belofte aan jezelf en aan je beoefening ervan. Start zeker in het begin niet te streng voor jezelf en begin met bescheiden doelen, zodat u zich er eerder aan zult houden in plaats van na een week te stoppen.

We geloven dat dit artikel je heeft geholpen om de beste yoga oefening te vinden om je buikvet te verminderen. Hoewel het niet gegarandeerd is dat je zal afvallen ( hangt van persoon tot persoon af ), zal u zeker gunstige resultaten bereiken dan alleen maar gewichtsverlies.